Proiectul de lege pentru amânarea plății chiriilor adoptat într-o formă care îl îndepărtează de scopul propus inițial

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri, 29 aprilie, propunerea legislativă privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei pentru perioada stării de urgență.

În pofida tuturor semnalelor de alarmă trase de Orgnizația Patronală a Retailerilor din România – RORETAIL, forma finală a legii nu aduce în sine o protecție reală pentru chiriași.

Scopul inițial al legii a fost – așa cum îi spune și numele: ”scutiri de la plata chirei pentru perioada de urgență”. Acest scop a fost urmărit prin forma adopatată de Senat însă a fost complet deturnat în forma adoptată de Camera Deputaților și transformat în ”amânare”.

S-ar înțelege prin aplicarea acestei legi că, deși retailerii nealimentari nu desfășoară în perioada curentă nici o activitate, ca atare nu utilizează spațiile închiriate și nu au venituri, ar trebui să plătească la finalul stării de urgență chiria și pentru această perioadă.

În acest fel, povara actuală a plății chiriei pentru perioada stării de urgență este doar amânată, dar nu diminuată, sprijinul oferit chiriașilor din zona de retail nealimentar fiind ca și inexistent.

Lansăm ca atare un apel public la Președintele României, domnul Klaus Iohannis, să retrimită PL-x 134 spre redezbatere parlamentară. Avem încredere că în procesul de rezebtare parlamentară se poate asigura cadrul pentru adoptarea legii într-o formă echilibrată și corectă, care să ofere o susținere reală a chiriașilor în această perioadă, fie ei agenți comerciali sau persoane fizice.Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia.