Retailul nealimentar suspendă protestele

Organizația Patronală a Retailerilor din România – RORETAIL recomandă retailerilor să suspende protestul în centrele comerciale. În urma demersurilor RORETAIL din ultima perioadă, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a invitat astăzi, 16 iunie, reprezentanții retailerilor și ai centrelor comerciale la o sesiune de dialog pentru identificarea soluțiilor de evitare a colapsului industriei.

Întâlnirea a fost inițiată și moderată de dl. Liviu Rogojinaru, Secretar de Stat în cadrul MEEMA, cu participarea dnei. Daniela Nicolescu, Secretar de Stat în cadrul MEEMA, dl. Mironel Panțuroiu, Secretar de Stat în cadrul MFP, reprezentanți ai Consiliului Concurenței, dl. Dan Șucu, Președinte FPRC, dl. Cosmin Savu-Cristescu, Secretar Executiv RORETAIL, dl. Lucian Miess, Președinte RoBeauty, reprezentanți ai retailerilor și reprezentanți ai centrelor comerciale.

Propunerea RORETAIL de constituire urgentă a unei Comisiei Interministeriale ”RETAIL2020” pentru identificarea și formalizarea soluțiilor de evitare a colapsului industriei a fost adoptată cu unanimitate. Comisia va fi formată din reprezentanți ai autorităților cu responsabilități pe domeniile de interes și ai patronatelor din retail și centrelor comerciale.

Agenda Comisiei se va concentra pe medierea litigiilor dintre proprietari și chiriași, respectiv pe identificarea de soluții pentru adaptarea contractelor de închiriere comercială la realitățile socio-economice generate de pandemia Covid-19 și identificarea surselor de finanțare pentru susținerea industriei de retail nealimentar.

Comisia va funcționa pentru o perioadă de 30 de zile de la data constituirii, termen in care va elabora textul unor viitoare acte normative de aplicare generală pentru întreaga industrie de comerț cu amănuntul a bunurilor nealimentare, serviciilor și gastronomiei în centre comerciale.

Pe toată perioada activității Comisiei va fi instituit un moratoriu general pentru suspendarea acțiunilor, penalităților și executărilor reciproce dintre proprietari și chiriași.

Astfel, RORETAIL constată că dialogul tripartit între Guvernul României, comercianții cu amănuntul și centrele comerciale începe să se materializeze și recomandă retailerilor suspendarea acțiunilor de protest începute.

RORETAIL dorește să mulțumească pe această cale dlui. Secretar de Stat Liviu Rogojinaru (MEEMA) pentru toată susținerea oferită pe parcursul crizei, ca și reprezentanților centrelor comerciale care s-au încadrat ferm pe calea dialogului constructiv.Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia.